moblog uk

Kulturbloggen på bokmässan

by kulturen

user profile | dashboard | kulturen maps

Recent visitors

rss rss feed

Teaterbiennal i vår

(viewed 319 times)
Den 11-15 maj blir Gävle värd för Teaterbiennalen. Då finns det åter en chans att få se Folkteaterns underbara uppsättning Kom ta min hand, av Birgitta Egerbladh, med texter hämtade ur Shakespeares verk. En massa spännande teater från hela landet verkar det bli.

Nobelpriset till Mario Vargas Llosa

(viewed 321 times)
Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa har i många år funnits med i diskussionerna om Nobelpriset i litteratur. Men efter hans politiska karriär, han ställde upp i presidentvalet i Peru 1990, har han inte så ofta nämnts i dessa sammanhang.
I slutet av 1970-talet läste jag hans roman Valparna, och har väl också några andra romaner i bokhyllan hemma. Men det var inte ett namn som dök upp när jag räknade upp tänkbara kandidater till priset.

Inget byte av kulturminister

(viewed 347 times)
Det blir Lena Adelsohn Liljeroth som i ytterligare fyra år får sitta som kulturminister. Skapande skola har varit hennes skötebarn under den gångna mandatperioden, men inte så mycket mer. Förvaltande av redan fattade beslut, som fördelningen av de regionala kulturpengarna hamnar på hennes bord framöver. Det hade varit spännande med ett nytt namn, men kulturen ligger inte i statustoppen bland ministrarna i Sveriges regering. Regeringsförklaringen som Fredrik Reinfeldt läste upp i dag innehöll mest ord och mindre av innehåll.
5th Oct 2010, 15:16   | tags:,comments (0)

Kulturbloggen fortsätter

(viewed 398 times)
Bokmässan är över men Kulturbloggen på www.helahälsingland.se fortsätter. det kommer att röra sig en hel del på bloggen framöver så håll utkik!
- Taken at 3:28 PM on October 04, 2010 - uploaded by ShoZu
4th Oct 2010, 14:32   | tags:comments (0)

Dags för Nobelprisgissning!

(viewed 348 times)
På torsdag i nästa vecka får vi äntligen veta. Då, kl 13.00 prick kommer Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund att avslöja vem som får årets Nobelpris i litteratur. Tranströmer? Oates? Ko Un? Vem vet. Men jag kommer att stå där framför tv-n och hoppas att jag i alla fall hört talas om författaren.
- Taken at 3:55 PM on October 01, 2010 - uploaded by ShoZu
1st Oct 2010, 15:02   | tags:comments (0)

Vanitas i höstsol

(viewed 466 times)
Fjärilar i magen heter målningen i, och den är en av tolv tavlor som Anna-Karin Brus ställer ut på galleri 316 kubik i Hudiksvall från och med lördag. Konstnären är uppvuxen i Hudik men bor i Uppsala.
Hösten kanske passar bra för Vanitas, som betyder tomhet eller fåfänglighet. men knappast en strålande dag som denna. Jag fick chansen att tjuvtitta på utställningen i förväg och upptäckte många spännande djur och växter i varje tavla. Bokfynd på loppisar är Anna-Karins bildkällor.
- Taken at 5:16 PM on September 30, 2010 - uploaded by ShoZu
30th Sep 2010, 16:29   | tags:comments (0)

Höstpromenad

(viewed 378 times)
Det borde vara förbjudet att sitta inne en solig höstdag som denna. Smiter ut på en promenad runt Lillfjärden på lunchen och ser grågässen samla ihop sig för vinterresan.
Att det är slut på sommaren märks också på Margot Öjemarks fina fiskstimm ute i vattnet. I väntan på att plockas upp för förvaring till nästa sommar, verkar de randiga fiskarna vilja sjunka ner i dyn, under de skränande fåglarna.
- Taken at 1:25 PM on September 29, 2010 - uploaded by ShoZu
29th Sep 2010, 12:34   | tags:comments (0)

Årets bibliotek!

(viewed 431 times)
Sandvikens bibliotek utsågs på bokmässan i Göteborg till Årets bibliotek av fackförbundet DIK. Enligt juryns motivering är biblioteket öppet och nyfiket och vågar pröva sig fram inom olika områden. Sociala medier som Facebook och twitter används flitigt. De har också öppet på helgerna.
I Gävleborgs monter hyllades Sandvikens bibliotek med skylt och blommor.
- Taken at 9:32 PM on September 27, 2010 - uploaded by ShoZu
27th Sep 2010, 20:35   | tags:comments (0)
 1 2 3 4 Older »